Werkzaamheden aan woningen wat 9% BTW wordt.

Het isolerenschilderenstukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het 6%-tarief.

Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 6%-tarief. Hierbij geldt dat de woning niet ouder dan 2 jaar hoeft te zijn.

Bron: belastingdienst.

 

 

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Waterzijdig inregelen’ cv wordt een eis

photodune-2043745-college-student-s

 

 

Installateurs moeten volgend jaar het zogeheten ‘waterzijdig inregelen’ van een cv-installatie automatisch meenemen. Deze maatregel levert namelijk een besparing op van gasverbruik die kan oplopen tot 25 procent.

Waterzijdig inregelen is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee had in een motie gevraagd of deze manier van inregelen standaard kan worden en daarvoor was een meerderheid in de Kamer te porren. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het een maatregel met een terugverdientijd van twee jaar.

Grote stap
Van der Lee vindt dat er een grote stap is gezet. “Deze maatregel kost de overheid niets, maar voorkomt wél enorm veel uitstoot.’ GroenLinks heeft berekend dat het beter instellen van bedrijfsmatige cv-ketels jaarlijks zo’n 0,5 megaton CO2-besparing oplevert. Overigens kan ook het waterzijdig inregelen van de cv-installatie in miljoenen woningen leiden tot een enorme aardgasbesparing én een verminderde CO2-uitstoot.”

Schepje bovenop
De verplichting voor bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen was er al, maar de overheid doet er onder andere met deze maatregel nog een schepje bovenop. Vanaf medio 2019 moeten ondernemingen aangifte doen van alle energiebesparende maatregelen die zij treffen. Treft een bedrijf niet alle maatregelen die in de bedrijfstak zijn afgesproken, dan komt de inspectie van de Omgevingsdienst langs, die een boete kan opleggen.

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

De warmtepomp is een waardeloze, peperdure oplossing voor het CO2-probleem

Mitsubishi_Electric_MUZ-FD25VABH_room_air_conditioner

Foto: Een warmtepomp van Mitsubishi. Bron: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons.

De warmtepomp wordt de laatste maanden gepropageerd als dé oplossing van het CO2-probleem. Wat iedereen inmiddels vergeten is, is dat de warmtepomp werd voorgedragen als middel om de gaswinning in Groningen te beperken, niet om CO2 te besparen. Zowel het terugdringen van de gaswinning als ook het terugbrengen van de CO2-uitstoot kloppen in deze redenatie niet. Ik zal uitleggen waarom.

Gaat de gaswinning omlaag na de introductie van de warmtepomp?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen in een tussenwoning van 150 m2 heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.120 kWh [CBS]. Een warmtepomp voegt daar een elektriciteitsverbruik van ca. 4.850 kWh aan toe, met andere woorden, de elektrische energiebehoefte voor zo’n huishouden stijgt met meer dan 100%!! Om deze extra energie te produceren is extra elektrische energie nodig. Mocht u denken dat zulks met zonnepanelen op uw dak lukt… 17 panelen (het dak ligt nu vol!) zijn goed voor ca. 3.800 kWh, dus linksom of rechtsom, de energiebehoefte van 8.970 kWh komt grotendeels NIET van uw dak!

‘Grijze’ stroom komt in Nederland uit drie soorten energiebronnen: gas- en kolengestookte elektriciteitscentrales en kernenergie. Deze zogenaamde energiemix is afhankelijk van de brandstofprijzen en de elektriciteitsprijzen en bestaat op dit moment voor 38% uit gas, 30% uit steenkool en 9% kernenergie, het restant is ‘overig’ (12%) en hernieuwbaar (9,5%). Aangezien de kolencentrales gesloten gaan worden, ontstaat een tekort aan capaciteit, waarvan velen denken dat deze missende 30% ingevuld gaat worden door ‘schone’ energie (op dit moment is dat 9,5% officieel, werkelijk ‘groen’ is slechts 1.5%). Kolencentrales overwegen nu over te stappen op het verbranden van hout uit landen als Canada. Een volstrekt onrendabele (want gesubsidieerd) energieopwekking die bovendien gebaseerd is op een boekhoudkundige truc. De CO2 die vrijkomt bij de houtverbranding wordt namelijk ‘alvast’ verdisconteerd met de CO2-opname van een boom die nog geplant moet worden. Zolang hout niet net zo snel groeit als brandt blijft dit een boekhoudkundige truc. Bovendien ligt de CO2-uitstoot van hout 10% hoger dan die van steenkool.

Door de warmtepomp wordt nog eens een extra tekort gegeneerd dat onmogelijk ook nog ingevuld kan worden door ‘schone’ energie. Het meest waarschijnlijk is dat deze energie aanvankelijk geïmporteerd zal worden vanuit Frankrijk (kernenergie) of Duitsland (bruinkolenenergie en in de zomer een beetje groen) en uiteindelijk door de bouw van extra gascentrales. De eerste tekenen zijn daarvan al zichtbaar nu de gascentrale in Maasbracht weer wordt heropend. Kortom, door de Nederlandse huishoudens ‘van het gas af’ te halen, zullen de Nederlandse energiecentrales ‘aan het gas’ gaan! Helaas voor GroenLinks heeft u de warmtepomp hoofdzakelijk nodig in de winter, het moment waarop zonnepanelen nog maar 5% capaciteit hebben…

Gaat de CO2-uitstoot omlaag na de introductie van de warmtepomp?

Uit bovenstaande kunt u al afleiden dat er een forse toename in elektrische energiebehoefte ontstaat. De bespaarde CO2 van uw verwarmingsketel komt nu uit de elektriciteitscentrale. Bovendien: een moderne HR-ketel heeft een rendement van 95% of meer, wat zoveel wil zeggen dat van iedere m3 aardgas 95% of meer wordt omgezet in energie (warmte). De gasgestookte energiecentrale heeft een rendement van 60% (elektriciteit), met andere woorden, van iedere m3 gas gaat 40% verloren. Kortom, uw eigen keteltje is vele malen efficiënter!

Is de introductie van warmtepompen uitvoerbaar?

Stelt u zich eens voor: 7 miljoen huishoudens dienen te voorzien worden van een warmtepomp. Als men rekent met 180 werkbare dagen in de bouw en een uitvoeringstijd van 20 jaar (3600 werkbare dagen), dan zullen dus 1.944 warmtepompen PER DAG aangelegd moeten worden om over 20 jaar de klus geklaard te hebben! Uitgangspunt zou dan zijn dat de aanleg van één warmtepomp één dag duurt… en dat is zeker niet het geval. Een stad als Utrecht heeft 174.000 huishoudens en zou dus naar analogie in 89,5 dagen helemaal op de warmtepompen moeten zitten!

Een bijkomend probleem is de verzwaring van het elektriciteitsnet. Door de veel grotere belasting per huishouden van het net, zal dit op alle plekken waar warmtepompen worden geïntroduceerd ook dubbel zo zwaar uitgevoerd moeten worden!

Is de introductie van warmtepompen betaalbaar?

Wat kost de aanleg van een warmtepomp? Als u tussen de regels door leest op de website, lijken de kosten nog mee te vallen met ‘maar’ €10.000,- tot €25.000,-. Het addertje zit onder ‘hoe goed is je woning geïsoleerd’… want wellicht maar 5% van het huidige woningbestand voldoet aan die norm. HR++ glas overal, gevels volledig geïsoleerd, een ventilatiesysteem, kortom, het huis dient zo ongeveer luchtdicht verpakt te worden en voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem om nog wat frisse lucht naar binnen te krijgen. Daarnaast werkt het systeem met temperaturen van zo rond de 35 graden waardoor radiatoren dienen aangepast te worden, vloerverwarming aangelegd etc etc. De totale kosten lopen dan al snel op naar €60.000,-.

En woont u dan comfortabel? Vergeet het maar! Bij temperaturen onder de 0 graden werkt ook de warmtepomp beduidend slechter, gaat het echt hard vriezen dan zal het een wonder heten wilt u het huis nog tot 18 graden kunnen verwarmen. Legio voorbeelden van inmiddels mislukte projecten zijn er terug te vinden op internet.

Is de warmtepomp terug te verdienen?

De site rekent u netjes voor dat u binnen 10 tot 15 jaar uw ‘investering’ heeft terugverdiend. Dat is gebaseerd op een bedrag van 15.000,- helaas. Dan is het nog maar de vraag wat de technische levensduur is van de installatie. Maar het moment van terugverdienen bij een ‘investering’ van 60.000,- zal pas aanbreken als het apparaat waarschijnlijk alweer aan vernieuwing toe is….

Natuurlijk heeft de overheid al goede ideeën bedacht – kuch: Wiebes suggereerde ‘regelingen met banken’. Banken staan bekend als zeer betrouwbaar, dus daar kunt u met een gerust hart uw leninkje wel halen. Een andere suggestie komt van de gemeentes: verkoop gewoon de grond terug aan de gemeente en u heeft weer cash! Ik laat me hier niet verder uit over deze slinkse roof van uw bezittingen.

En hoe nu verder?

De linker helft van het politieke spectrum ziet inmiddels de bui hangen. Hun achterban kan die warmtepomp helemaal niet betalen! Ze hebben afgelopen weekend dan ook een nieuw woord bedacht: klimaatrechtvaardigheid! Met andere woorden: de zelf bedachte klimaathysterie mag betaald worden door een ander, niet door henzelf (lees achterban)! Het is nu wachten op een voorstel om de sociale woningbouw in Nederland te voorzien van warmtepompen op kosten van ‘de rijken’.

Resumerend: in essentie is de warmtepomp een enorm kostbare operatie om de CO2-uitstoot en het gasverbruik in Nederland sterk te verhogen, snapt u het nog.

 

 18 december 2018

 

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Leerlingen

Vanaf 11 september 2017 ben ik een erkend leerbedrijf. En daarom ben ik nu opzoek, naar leerlingen die graag met hun handen willen werken, en het leuk vinden om wat bij te leren.

Meld je nu aan. Graag per mail Info@chrismillenaar.nl

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

erkend leerbedrijf

Vanaf 11 september 2017 ben ik een erkend leerbedrijf.

 

 

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Slecht gesteld met kennis over meterkast

17-03-2017 De meeste huiseigenaren geen idee hebben hoe de meterkast functioneert of hoe veilig dat hij is. Dit leidt tot veel woningbranden, die ontstaan in de meterkast. Daarom is er een speciale projectwebsite in het leven geroepen die de bewustwording rondom de meterkast moet verbeteren.

ABB Benelux onderzocht de meterkastkennis van Nederland. Onder de noemer ‘Doe de Meterkast-check’ kunnen particulieren hun kennisniveau testen, en kunnen installateurs zich profileren. Onderdeel van de campagne ‘Doe de Meterkastcheck’ is dat consumenten foto’s van hun meterkast kunnen uploaden.

Bij ruim 50 procent van de consumenten wordt de groepenkast nooit gecontroleerd. Een derde zegt deze periodieke controle zelf uit te voeren, terwijl 99 procent van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoners. Ook de aardlekschakelaar wordt door 51 procent van de huurders en 39 procent van de woningeigenaren nooit getest. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt één hebben. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de consumenten een periodieke keuring op prijs stelt. Onder huurders is dat zelfs meer dan 70 procent. Consumenten zijn ook bereid daarvoor te betalen, al weet het merendeel niet hoeveel.

Meterkastbrand

Bijna 30 procent van de elektriciteitsongevallen ontstaat in de meterkast, waardoor brand kan ontstaan. Dit kan resulteren in een woningbrand. Brand in de meterkast is één van de gevaarlijkste branden, vanwege de veelal in de meterkast aanwezige gasleiding en de locatie, vaak midden in het huis. ‘Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen’, aldus Harro de Langen van ABB Benelux. ‘Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn los getrild. Ook zelf in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand’, legt De Langen uit.

Bron: Installatie.nl

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Remeha Tzerra

Deze cv-ketel is als beste uit de onafhankelijke test gekomen van de Consumentenbond.

De in Nederland ontwikkelde en geproduceerde Tzerra Plus CW4 is zeer energiezuinig, zorgt voor supersnelle en comfortabele warmtelevering en is door de compacte afmeting bijna overal in een woning te plaatsen.

Hoogste testoordeel
In totaal heeft de Consumentenbond 17 moderne HR-ketels getest. De Remeha Tzerra M28c Plus is met een 7,7 als eindresultaat als beste getest. Volgens de Consumentenbond is het toestel een echte allrounder. Op veel van de onderdelen komt deze ketel bijzonder sterk voor de dag. Zo laat het toestel op het gebied van energiezuinigheid bij verwarming al zijn concurrenten ver achter zich. Ook op comfort warm water en stroomverbruik scoort het toestel in de hoge regionen. Bovendien wordt deze topper aangeboden voor een zeer scherpe prijs in vergelijking tot andere geteste cv-ketels.

Beste cv-ketelmerk van Nederland
Als kers op de taart krijgt het merk Remeha van het consumentenpanel ook nog eens het hoogste rapportcijfer, een 8,5.

Kijk op de website voor meer informatie.

Documenten

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

geluidkeurmerk voor ondervloer laminaat

parket-point

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Groot niet te vermijden

De Klussenier in de schijnwerpers tijdens theatershow ‘Shave, Rattle and Roll’ ‘Shave, Rattle and Roll’ is de titel van de nieuwe theatershow van Het Groot Niet Te Vermijden. Na ruim 25 jaar weet dit vijfkoppige Rotterdamse theatergenootschap hun publiek nog steeds te verrassen met messcherpe grappen, humoristische sketches en natuurlijk geweldige muziek uit verschillende genres. Op doet Het Groot ook aan. Klussenier is zeer verheugd. Er is namelijk ook een rol weggelegd voor De Klussenier in deze show! Shave, Rattle and Roll staat weer garant voor een avondje lachen, zingen en swingen. De muziek heeft zoals altijd een groot aandeel in de shows van Het Groot Niet Te Vermijden. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe professioneel deze mannen j verschillende instrumenten bespelen en ondertussen de meest humoristische sketches neerzetten. Ze staan niet voor niets te boek als echte vakmensen. Een vakman op ander gebied is Klussenier . In de omgeving van staat hij bekend als de professionele vakman voor verbouwingen en renovatiewerk. Onder andere dankzij zijn bijdrage krijgt Het Groot Niet Te Vermijden de kans hun creatieve ideeën uit te werken tot een geweldige show. : ‘De franchiseorgfanisatie De Klussenier heeft de afgelopen twee theaterseizoenen gesponsord. Het was een succes! Het is voor mij leuk om te zien dat mede door de bijdrage van De Klussenier deze talentvolle heren een geweldige show kunnen neerzetten. In de show wordt op een gegeven moment de spotlight gericht op De Klussenier. Ik heb zelf de show nog niet gezien en ben erg benieuwd hoe ze dat doen. Daarnaast krijgen Klusseniers de mogelijkheid om zelf van de show te genieten of om kaarten cadeau te doen aan klanten. Wat is er nou leuker dan de klant bij oplevering twee kaarten voor een goede theatershow cadeau te doen?’ Kijk voor de speeldata op de site van Het Groot Niet Te Vermijden of informeer bij het theater bij u in de buurt.

Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen

Deur laag btw-tarief op kier

Deur laag btw-tarief op kier

|  Laatst gewijzigd:21-05-2015 15:07  |  Thomas van Belzen  | 1

Den Haag – De kans dat het btw-tarief op verbouw- en renovatiewerkzaamheden 
6 procent blijft, lijkt met de dag groter te worden. Eén tarief van 19 of 15 procent, of verschillende tarieven zoals nu het geval is. Politici onderhandelen de komende maanden druk over een nieuw btw-stelsel.

De bouwsector ziet haar kans schoon. In de wetenschap dat het tijdelijke lage btw-tarief voor verbouw- en renovatiewerkzaamheden op 1 juli afloopt, dringt zowel Bouwend Nederland als de Aannemersfederatie aan op een permanent laag tarief voor de bouw.

Ondanks eerdere uitlatingen van Kamerleden en ministers – “dit moet een piek veroorzaken en het is een crisismaatregel” – lijkt het pleidooi van de twee belangenorganisaties geen losse flodder. Meer en meer politieke partijen buigen in de richting van de bouwsector.

De SP is van alle partijen het meest uitgesproken. “Wij vinden het een goede zaak als de btw laag blijft. Wat ons betreft ook per 1 juli. Maar het moet niet weer een tijdelijke maatregel worden. Elke keer zien we namelijk een shockeffect. Dat opdrachtgevers vooral aan het begin van zo’n periode investeren. Dat is niet goed voor de bouw. Die krijgt elke keer nieuwe klappen en heeft juist behoefte aan duidelijkheid”, zegt SP’er Farshad Bashir.

Iets minder open kaart speelt de PvdA. Kamerlid Jacques Monasch: “We hebben deze maatregel al verschillende keren verlengd. Juist als je nu gaat roepen dat je het weer gaat verlengen, stel je gedrag uit, terwijl de druk moet blijven. Bovendien lijkt de markt zich te herstellen. Er worden weer meer huizen verkocht, dus dat betekent ook meer verbouwingen.”

Toch gooit de PvdA de deur niet helemaal dicht. “In de grondgedachte ben ik het ermee eens dat een lager btw-tarief op arbeid de werkgelegenheid stimuleert. Ik vind dat we dit plan dus moeten betrekken in de discussie over het nieuwe belastingstelsel: hoe maken we arbeid goedkoper?”

D66 lijkt ook op die lijn te zitten. Eerder stelde de partij van Pechtold voor de ongebruikte miljoenen uit het Energiebesparingsfonds in te zetten voor een laag btw-tarief op arbeid.

Rond de zomer volgt meer duidelijkheid. Vooral de VVD moet nog worden overtuigd. Kamerlid Roald van der Linde: “We zijn altijd voor belastingverlaging en de tijdelijke btw-verlaging is zeer succesvol geweest, maar het moet wel ergens van betaald worden. Ik zie die dekking niet.”

Publicatie datum: 21-05-2015 15:07
Renovatie+en+onderhoud, Regelgeving, Personalia, Binnenland
Geplaatst in Algemeen | Een reactie plaatsen