Ga naar de inhoud
Home » nieuws » Led verlichting verplicht voor bedrijven 1 Juli 2020.

Led verlichting verplicht voor bedrijven 1 Juli 2020.

Led-verlichting volgend jaar juli 2020 verplicht voor bedrijven

 

 

 

 

 

 

Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com

Het duurt nog een paar maanden, maar op 1 juli 2020 moet de verlichting bij Nederlandse bedrijven helemaal led-based zijn. Dat betekent dat e-installateurs in de komende maanden waarschijnlijk extra werk hebben aan het vervangen van oude lampen en/of armaturen.

De Tweede Kamer nam eind vorig jaar een motie aan die bedrijven verplicht om volledig op ledverlichting over te gaan. De motie luidde als volgt: ‘constaterende dat de verplichting van ledverlichting in de dienstensector 0,9 megaton CO2-winst kan opleveren; overwegende dat de aanschaf van ledverlichting door een lagere energierekening zich op termijn terugverdient; verzoekt de regering, bedrijven te verplichten uiterlijk 1 juli 2020 uitsluitend ledverlichting te gebruiken; verzoekt de regering tevens om het goede voorbeeld te stellen door zelf ook over te stappen naar ledverlichting in haar gebouwen en installaties, en gaat over tot de orde van de dag.’

Licht is onmisbaar, ook in bedrijven. Het zorgt ervoor dat producten goed te zien zijn, dat werknemers zich goed kunnen concentreren en dat het werk veilig gedaan kan worden. In showrooms, magazijnen, werkplaatsen, klaslokalen of kantoorruimtes: op al die plaatsen is licht essentieel en moet het optimaal zijn qua kleur en intensiteit. Tegenwoordig is voor alle traditionele lichtbronnen een led-alternatief op de markt. Technisch gezien is er dus geen enkele reden meer om niet op de energiezuinige lichtbron led over te stappen.

Investeren en besparen

Veel bedrijven zijn uit eigen beweging al op led overgegaan, maar vanaf 1 juli 2020 is het echt verplicht. In een flink aantal bedrijven branden nog TL-lampen, halogeenlampen en gloeilampen om binnenshuis voor een goede basisverlichting te zorgen. Die lichtbronnen moeten allemaal vervangen worden door led. De technologie van led is volwassen geworden, zodat nu ook de kleur en de intensiteit van de verlichting geen issue meer is. Ledverlichting heeft veel voordelen. Het gaat lang mee en verbruikt weinig stroom. De investering in led kan in twee jaar tijd terug worden verdiend, afhankelijk van de toepassing. De extra kosten voor de aanschaf zijn snel af te schrijven, omdat de energierekening fors naar beneden gaat. Om de overgang naar led te stimuleren, wordt lichtrenovatie (deels) gesubsidieerd met de Energie Investerings Aftrek (EIA). Die regeling is bedoeld voor ondernemers met een winstoogmerk.

Collectief overstappen

Er zijn bedrijven die de overstap zelf gaan regelen en het aan de gebouwbeheerder of de afdeling facilitair overlaten. Andere bedrijven besteden het uit aan installateurs en specialisten op het gebied van verlichting. Zij zullen het in de komende maanden naar verwachting druk krijgen. Een andere manier is een collectieve overstap via een inkoopcoöperatie. Zo regelt Intrakoop de inkoop voor ongeveer 550 zorgorganisaties in Nederland, met in totaal zo’n 7.000 locaties. Intrakoop ontzorgt de zorgorganisaties, ook op het gebied van de overstap naar led. De coöperatie heeft zich in de materie verdiept, aanbiedingen vergeleken, een overeenkomst met een verlichtingspartner gesloten en een plan opgesteld om de hele operatie goed te laten verlopen. Overigens laten ze aangesloten organisaties vrij om zelf hun (huis)installateur voor de overgang naar led zorg te dragen. Niet alleen op het gebied van zorg bestaan er inkoopcoöperaties. Ook in andere sectoren zullen er partijen zijn die een collectieve overstap voor een grote groep aangeslotenen kunnen regelen.

 

BRON: Installatieprofs.nl