Ga naar de inhoud
Home » nieuws » Keuren trappen en rolsteiger

Keuren trappen en rolsteiger

Vanaf vandaag kunt u ook bij mij terecht voor het laten keuren van trappen en rolsteigers.

Dus niet alleen elektrisch gereedschap maar vanaf nu dus ook trappen en rolsteigers.

Ook ZZP’ers moeten steigermateriaal laten keuren

Op 84 procent van de kleine bouwlocaties wordt onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Dat blijkt uit controles van de Inspectie SZW dit jaar op ruim 650 bouwlocaties in diverse binnensteden.

In 265 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk is stilgelegd. Alle bedrijven die onveilig werkten, hebben onder druk van de Inspectie SZW de risico’s weggenomen. De Inspectie legde 71 boetes op, waarvan drie aan werknemers die onveilig werkten terwijl de werkgever wel had gezorgd voor een veilige werkplek.

Bij de bouw en het onderhoud van woningen, kantoren en fabrieken gebeuren  jaarlijks 10 tot 15 ongevallen met dodelijke afloop. De meest voorkomende oorzaak is dat mensen van een ladder of steiger vallen. Op de locaties waar zaken mis waren, ging het in ruim de helft van de gevallen om onveilig gebruik van rolsteigers. Deze steigers op wieltjes worden niet altijd volgens de voorschriften van de fabrikant opgebouwd. Vaak zijn niet alle onderdelen aanwezig of worden onderdelen gemakshalve niet gebruikt. Dit betreft bijvoorbeeld leuningen langs de werkvloer, remmen voor de wielen of diagonalen die de steigers moeten stabiliseren. Ook ladders en trappen worden niet altijd veilig gebruikt. Werknemers moeten te ver naast de ladder reiken of kunnen zich niet vasthouden omdat ze gereedschap of materiaal dragen.

Bron: http://www.zzp-nederland.nl/nieuws/72596-zzp-bouwinspectie